Waar gebruik je een stalen ketting voor?

Een bekende uitspraak luidt ‘een ketting is slechts zo sterk als zijn zwakste schakel’. Daar zit natuurlijk een kern van waarheid in. Als je ketting maakt met twee soorten schakels, de ene dik en de andere dun. Vervolgens zorg je dat de stalen ketting onder spanning komt. Je zet de ketting nog meer onder spanning waardoor deze breekt. Als je vervolgens gaat kijken naar de stalen ketting zul je zien dat de ketting gebroken is bij een dunne schakel. Dat is logisch, want die kan minder hebben. Er is nog een andere optie waardoor het mis kan gaan. Dan breekt de ketting niet maar het bevestigingsmateriaal. Als de ankerpunten van de ketting niet sterk genoeg zijn breekt de ketting zelf niet, schiet hij toch los omdat het bevestigingsmateriaal niet sterk genoeg is.

Gebruik

Een stalen ketting kan op tal van manieren gebruikt worden, zo kun je ze gebruiken als fietsslot. In een fietsenwinkel kun je tal van fietssloten kopen in alle soorten en maten. Zo heb je sloten met een draaislot, of combinatie. Toch zijn er heel veel mensen die kiezen voor een stalen ketting in combinatie met een hangslot. Dat is namelijk een enorm sterke constructie die voor dieven moeilijk te kraken is. Vaak worden sloten door dieven simpelweg doorgeknipt met een grote schaar. Een dikke stalen ketting beschermt daar goed tegen.

Een andere manier dat een stalen ketting gebruikt wordt is bij zaken waar het erg belangrijk is dat iets goed stevig vast zit en niet los kan schieten, bijvoorbeeld bij een schommel. Een kind dat van de schommel valt kan erg gevaarlijk zijn, als de ketting en het bevestigingsmateriaal goed zijn kan een schommel jaren lang mee zonder zorgen over veiligheid. Een stalen ketting met goed bevestigingsmateriaal is dus belangrijk voor de veiligheid. Stalen kettingen worden al honderden jaren gebruikt voor zwaar materiaal, en het lijkt er op dat dat nog een tijd gaat blijven gebeuren.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *